خبرگزاری رویترز به استناد به گزارش محرمانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی گزارش داد جمهوری اسلامی با نظارت بیشتر آژانس بر سایت اتمی فردو موافقت کرده است.
این خبرگزاری پنجشنبه ۲۲ آذر نوشت حکومت ایران موافقت خود را با درخواست آژانس بینالمللی برای افزایش دفعات و شدت اجرای اقدامات پادمانی در تاسیسات هستهای فردو اعلام کرده است.
در روزهای گذشته نیز گزارشهایی درباره موافقت تهران در زمینه همکاری بیشتر با آژانس و فراهم کردن امکان دسترسیهای گستردهتر برای بازرسان این نهاد منتشر شده بود.
جمهوری اسلامی سال گذشته دسترسی حدود یکسوم بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تاسیسات و مراکز اتمی ایران را با این اتهام که آنها «انگیزههای سیاسی» دارند، ممنوع کرد.
پس از قطعنامه اخیر شورای حکام، جمهوری اسلامی به آژانس اطلاع داد قصد دارد سانتریفیوژهای بیشتری برای غنیسازی اورانیوم در تاسیسات هستهای فردو و نطنز نصب کند.
آلمان، بریتانیا و فرانسه ۲۰ آذر نسبت به افزایش ظرفیت غنیسازی اورانیوم جمهوری اسلامی بهشدت ابراز نگرانی کردند.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ۱۶ آذر هشدار داد حکومت ایران ظرفیت تولید اورانیوم غنیشده خود را بهشدت افزایش میدهد و به آستانه لازم برای ساخت بمب اتمی نزدیک میشود.
او تخمین زد مقدار اورانیوم غنیشده تا ۶۰ درصدی که اکنون جمهوری اسلامی در اختیار دارد، اگر به خلوص ۹۰ درصد برسد، برای تولید چهار بمب اتمی کافی است.
بسیاری از کارشناسان بر این باورند قطعنامه اخیر شورای حکام که از مدیر کل آژانس بینالمللی خواسته گزارشی جامع از روند برنامه هستهای حکومت ایران تهیه کند، میتواند مقدمهای برای فعالسازی مکانیسم ماشه علیه تهران باشد.
این مکانیسم به بازگشت خودکار تحریمهای بینالمللی علیه جمهوری اسلامی و قرار گرفتن تهران ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد منجر خواهد شد.
در همین حال بریتانیا، فرانسه و آلمان در نامهای به شورای امنیت سازمان ملل اعلام کردند در صورت لزوم آماده هستند برای جلوگیری از دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح هستهای، مکانیسم ماشه را فعال کنند تا همه تحریمهای بینالمللی علیه تهران از سر گرفته شود.
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، هفته گذشته پس از صدور قطعنامه شورای حکام تهدید کرد در صورت فعالسازی مکانیسم ماشه از سوی کشورهای اروپایی، دکترین هستهای تهران به سمت ساخت سلاح اتمی تغییر پیدا خواهد کرد.