معاون پارلمانی ریاست جمهوری ایران با بیان اینکه باید کارت سوخت به نام اشخاص باشد، نه خودروها، گفت کسانی که قصد دارند بیش از سهمیه مقرر بنزین مصرف کنند میتوانند بنزین آزاد بزنند.
شهرام دبیری در حاشیه جلسه چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳ هیات دولت گفت: «بحث تغییر قیمت بنزین مطرح نیست. مخصوصا در حدی که ما کارت سوخت میدهیم، ولی بیشتر از آن اگر کسی نیاز داشته باشد میتواند با قیمت آزاد بگیرد و آنوقت ما میتونیم قیمت را افزایش بدهیم.»
او تاکید کرد: «میخواهیم بنزین را به صورت ارزان برای اقشار متوسط به پایین حفظ کنیم و یارانه آن را عادلانه پرداخت کنیم؛ [ برای اقشار] بالاتر از آن میتواند قیمت سوخت افزایش کند، برای مثال کسی که میخواهد بنزین سوپر بزند، با قیمت واقعی بزند.»
پیش از این طبق مصوبه هیات وزیران، واردات بنزین سوپر برای اشخاص حقوقی خارج از وزارت نفت آزاد شد؛ این مصوبه مقرر کرد که واردکنندگان بنزین سوپر میتوانند آن را خارج از شبکه توزیع دولتی و به قیمت آزاد به فروش برسانند.
موضوعی که دوم آذر ۱۴۰۳، سلمان ذاکر، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس آن را مقدمه گرانی بنزین دانست و اضافه کرد: «شاید ارائه بنزین سوپر وارداتی با قیمت غیریارانهای، این پیام را به مردم بدهد که میتوان بنزین گران قیمت هم استفاده کرد.»
تجربه آبان ۱۳۹۸
از زمان محمود احمدینژاد دولتها به اسم حمایت از اقشار ضعیف، بارها دست به افزایش قیمت زدند، اما این افزایش قیمتها عموما به شکلی چندوجهی انجام شده است.
تیر ۱۳۸۶، دولت احمدینژاد بنزین را دو نرخی کرد؛ به شکلی که بنزین سهمیهای لیتری ۱۰۰ تومان و بنزین آزاد لیتری ۴۰۰ تومان قیمتگذاری شد.
آذر ۱۳۸۹، دوباره در دولت احمدینژاد قیمت بنزین سهمیهای به لیتری ۴۰۰ تومان و بنزین آزاد به لیتری ۷۰۰ تومان افزایش یافت.
سال ۱۳۹۳، دولت حسن روحانی با انتقاد به دو نرخی بودن بنزین، قیمت هر لیتر بنزین را به صورت تک نرخی به ۱۰۰۰ تومان رساند.
در نیمهشب ۲۴ آبان ۱۳۹۸، دولت حسن روحانی که قبلا منتقد دو نرخی بودن بنزین بود، اعلام کرد، کارتهای سوخت که پیش از آن به دلیل تک نرخی شدن قیمت بنزین عملا بلا استفاده شده بودند، دوباره به چرخه بازمیگردد.
در آن زمان گفته شد با هدف حمایت از اقشار متوسط به پایین جامعه، یک سهمیه ۱۵۰۰ تومان برای آنان در نظر گرفته شده، اما کسانی که بخواهند بیشتر مصرف کنند، باید قیمت بنزین که تا پیش از آن لیتری ۱۰۰۰ تومان بود را به قیمت ۳۰۰۰ تومان تهیه کنند.
در نتیجه اعتراضات گستردهای در کشور آغاز شد؛ این اعتراضات که به آبان خونین ۹۸ مشهور شد، یکی از مقاطع مهم جمهوری اسلامی بود. با گذشت پنج سال از آن اعتراضات، مقامات جمهوری اسلامی برای افزایش قیمت بنزین، همچنین نگران تکرار وقایع آبان ۹۸ هستند.
در آذر ۱۴۰۳، در حالیکه رییس جمهور صراحتا از خالی شدن خزانه کشور خبر داده است، نه دولت و نه مجلس شورای اسلامی، مسوولیت افزایش قیمت بنزین را بر عهده نمیگیرند. اما به نظر میرسد جمهوری اسلامی عزم خود را برای افزایش قیمت بنزین جزم کرده است.
سال ۱۳۹۸ هم در نهایت خامنهای با نسبت دادن تصمیم افزایش قیمت به جلسه سران سه قوه، اعلام کرد تمام قد از این افزایش قیمت حمایت میکند و در پی این اظهارات، سرکوب خونین مردم شدت گرفت.