اخترشناسان سیارهای بسیار جوان را کشف کردهاند که تنها در سه میلیون سال شکل گرفته که سرعتی بسیار سریع در مقیاس کیهانی است. این کشف میتواند درک فعلی ما از فرآیند تشکیل سیارات را به چالش بکشد.
این سیاره جرمی بین ۱۰ تا ۲۰ برابر زمین دارد و یکی از جوانترین سیارات کشفشده در خارج از منظومه شمسی است.
این سیاره در کنار بقایای دیسک گاز و غبار متراکم اطراف ستاره میزبانش (که به آن دیسک پیشسیارهای میگویند) قرار دارد. این دیسک، مواد اولیه تشکیل سیاره را فراهم کرده است.
ستاره میزبان، که در فاصله ۵۲۰ سال نوری از زمین قرار دارد، در نهایت به یک کوتوله نارنجی تبدیل خواهد شد؛ نوعی ستاره که کمجرمتر و کمنورتر از خورشید است.
جرم این ستاره حدود ۷۰ درصد خورشید و روشنایی آن نصف خورشید است.
اهمیت این کشف
به گفته مدیسون باربر، دانشجوی دانشگاه کارولینای شمالی و نویسنده اصلی این مطالعه که در مجله Nature منتشر شده، این کشف تایید میکند که سیارات میتوانند در کمتر از سه میلیون سال شکل بگیرند، در حالی که زمین در ۱۰ تا ۲۰ میلیون سال شکل گرفته است.
اندرو من، یکی از همکاران این تحقیق، گفت: «ما هنوز دقیقا نمیدانیم سیارات چقدر سریع شکل میگیرند، اما میدانیم که غولهای گازی باید سریعتر از زمان انحلال دیسک گازیشان شکل بگیرند، که معمولا بین پنج تا ۱۰ میلیون سال طول میکشد.»
ویژگیهای سیاره
این سیاره هر ۸/۸ روز یکبار به دور ستاره خود میچرخد و فاصله آن از این ستاره حدود یکپنجم فاصل عُطارِد از خورشید است.
جرم این سیاره بین زمین و نپتون و قطر آن حدود ۱۱ برابر زمین است.
روش کشف و فرضیات
این سیاره با استفاده از روش «ترانزیت» یا عبور، با استفاده از تلسکوپ فضایی تیایاساس ناسا کشف شده است.
در این روش با بررسی از کاهش روشنایی ستاره هنگام عبور سیاره از مقابل آن سیارات فراخورشیدی کشف میشوند.
باربر توضیح داد که بهطور غیرمنتظرهای، دیسک بیرونی این سیستم دچار پیچش شده و دیدی واضح به سمت ستاره ایجاد کرده است، که امکان مشاهده ترانزیت را فراهم کرده است.
این کشف درک ما از سرعت تشکیل سیارات و نحوه تکامل آنها را گسترش میدهد.